Speelruimte is het creëren van vrije uitwisseling voorbij het dominante discours: in de ruimte tussen kaders is een samenspel tussen mensen en echte ontmoeting mogelijk. Dat vergt het loskomen van de dwang van spelregels (normen, codes en protocollen) en deze zien als het resultaat van een menselijk samenspel. Die beweging terug uit bepalende kaders schept ruimte in en tussen mensen voor de levenskunst om interculturele vormen te laten ontstaan voor een kosmopolitische cultuur. Door met elkaar verbindende rituelen en perspectieven te verkennen met passende spelregels voor een goede wereldsamenleving.

De Quest for wisdom heeft het Rad van Interculturele levenskunst ontworpen ten behoeve van de ontwikkeling van wereldburgerschap. Voor het creëren van speelruimte biedt de QfWf Wereldspelen aan, waaronder het in 2024-2025 intercultureel verrijkte en heruitgegeven bordspel Mens, ken jezelf tot Amor Fati met spelende wijsheid voor de kosmopolis met een gelijknamig boek over de achtergrondfilosofie van het spel en van de Quest for Wisdom! Hierover zegt lector Begeleidingskunde Michiel de Ronde:
“Jouw werk beschouw ik als een grote herwaardering, ook herijking, van het premoderne. Al die diepgaande inzichten en leven-scheppende praktijken die vaak op een verticale as werden aanbeden of vervloekt, presenteer jij in een diepte-perspectief van een eindeloos horizontaal mythisch-humaan veld waardoor de wereld een thuis kan zijn voor allen en mensen elkaar kunnen ontmoeting op basis van herkenning en waardering.”
Het doel van wereldburgerschap staat ook voorop bij de interculturele en tweetalige als de Vier Winden/ Four Winds in 2022 heruitgegeven Beeldendialoogtafel Wat is de kwestie? Wat is de Questie?
De interculturele insteek van de serie Wereldspelen heeft in 2019 geïnspireerd tot het ontwerpen van het Adinkra-spel met een QfWf-ontwikkelteam: daarin zijn Akan symbolen en spreekwoorden via de symboliek van de vijf elementen — aarde, water, lucht, vuur en ether — op een set speelkaarten gepresenteerd als een cultuureigen expressie van de natuurlijke wijsheid vanuit de Ghanese natuurfilosofie. De traditioneel doorgegeven culturele symbolen en spreekwoorden in het Adinkraspel maken het mogelijk verrijkende gesprekken te voeren rond de natuurlijke wijsheid op interculturele wijze.
Ter bevordering van transculturele praktijken voor wereldburgerschap zijn en worden er meer dialoog- en spelvormen en lesmodulen ontwikkeld.
Wereldspelen — voor de kosmopolis
Aanschaf van educatief materiaal
De financiële opbrengst van het educatieve materiaal — dat door vrijwilligers wordt gerealiseerd — komt ten goede aan de verdere ontwikkeling van projecten van de QfWf.
============
In historisch perspectief het QfWf-archief:
Mens ken jezelf — de filosofisch-mythische bordspelen:
- Mens ken jezelf — het filosofisch-mythische bordspel
- Gnosisspel: speel je wijs!
- Maskeradespel: de vreemde ander!
- Heldenspel: speel je zelf! ook in een buitenvariant en voor kinderen
- Kompassiespel: het goede leven!
- Droomspel: doe je droomwens!
- Levensvisiespel: stem je innerlijk kompas!
Speelse Dialogen:
- Speelse Dialogen
- Dialoogtafelspel: een kwestie als questie ont-dekken!
- Beeldendialoogspel: voor een queeste naar de kern van een kwestie
- Quintessencespel: de vijf elementen
- Questiespel: de queeste in het labyrint
- Pythiaspel: doe een worp
- Existentiespel: volg je weg
Update 2025-02