Ontmoetingsdagen

Ontmoeten — Ontmoetingsdagen — Workshops en Masterclasses — Weesper Filosofie KringVideokanaal

De QFWF organiseert jaarlijks een Ontmoetingsdag.

Op de Ontmoetingsdag staat een maatschappelijk thema centraal als vraag. Interactief en door middel van filosofische, spirituele invalshoeken en kunstzinnig expressie brengen wij het thema tot leven. In dialogen staat de vraag centraal hoe dit zou kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van interculturele levenskunst.

Chronologisch Overzicht

Op 12 februari 2016: is als opmaat naar de oprichting van de stichting een digitale spelvorm gepresenteerd met wijsheid uit alle windstreken: de game Quest for wisdom in de Bibliotheek van Weesp.

Op 22 december 2016: het oprichtingsfeest van de QFWF met een speelse presentatie van de doelstelling van de van de Quest for wisdom foundation en de relevantie van het gedachtegoed van erelid Dirk De Wachter.
Daarbij zijn ‘de kat’ en ‘de lantaarn’— in een kleine dialoog met behulp van de symboliek op de beeldendialoogtafel — als symbolen voor het jaar 2017 gekozen.

Op 23 juni 2017: een Ontmoetingsdag rond het thema Grenzen, muren en een tussenruimte met de feestelijke aankondiging van de lancering van het Wijsheidsweb.
Een impressie van de dag in een video van Jeffrey van der Velde en Tycho Muijen.

Op 24 november 2018: een Ontmoetingsdag rond het thema Interculturele vieringen en rituelen onder het mottoBárðarbunga en de Zeitgeister. Van de dag is een video gemaakt door Antoinette Hijstek.

Op 7 september 2019: een Ontmoetingsdag over Storytelling on the rhythm of life, crossing borders of cultures and media met een muzikale opening door Mitra Muijen. Kijk voor een impressie op het QFWF-videokanaal en het programma: Ontmoetingsdag 2019

De QFWF-Ontmoetingsdag op 17 september 2020 is tegen de achtergrond van de lock down corona maatregelen extra betekenisvol: Bubers uitspraak “Alle werkelijke leven is ontmoeting” als een levende ervaring! Het QFWF-ontwikkelteam heeft rond de wijsheid van slangen interculturele perspectieven en vormen van storytelling gepresenteerd: met beeldende kunst, muziek, interculturele dialoog en verhalen! Het heeft geleid tot het ontwikkelen van het Animal Wisdom storytelling Programma 
François Reincke heeft de dag vastgelegd op het QFWF-videokanaal

Op de 2021-Ontmoetingsdag, op 2 oktober, is voor het ontwikkelde interculturele storytelling programma rond het thema Animal Wisdom een eigen website feestelijk ingeluid met het vijfjarig bestaan van de QFWF. Op de sfeervolle locatie in het Plofhuis bij fort Uitermeer aan de Vecht is voor de beproevende coronatijden Vogelwijsheid met dans, muziek, beelden en filosofie vertolkt.
François Reincke heeft een impressie van de veelzijdige bijdragen gemaakt.

Voor de QFWF-Ontmoetingsdag 2022, op 29 oktober in theater Wesopa in Weesp, is een kunstzinnig programma ontwikkeld rond het thema: “Samen met alle kleurrijke culturen het goede leven meerstemmig vorm geven” — juist als er op het wereldtoneel smeulende en exploderende vuurhaarden zijn. De vraag die daarbij op het spel staat: Hoe goed te begrenzen zodat de schoonheid van het verschil mag schitteren? In drie workshops en een ritueel lint is wereldburgerschap in beleving gebracht als regenboog en samenklank “hoorbaar in wereldmuziek, zichtbaar in wereldsteden, te proeven in wereldkeukens en te beluisteren in de verhalen van de eigen familiegeschiedenis”.

Nivedita Yohana en Tess van Dongen hebben impressies gemaakt en Dick schäfer een video.

De QFWF-ontmoetingsdag 2023, op 21 oktober op de eerste verdieping van “De Bibliotheek van Gooi-Bussum, vormt de start van het QFWF-project “Wereldburgerschap van de straat” onder de titel Het Ei van Sankofa!
De naam van deze vogel symboliseert de Ghanese zegswijze: “Het is niet verkeerd om terug te gaan voor dat wat je bent vergeten”.
In een Drieluik pellen wij het ei voor het vinden van vruchtbare ingrediënten van wereldburgerschap:
“SAN= Her.… ― KO= … inneren ― FA= wie wij willen zijn voor onze kinders kleinkinderen….“
Elk Luik wordt muzikaal geopend en afgerond door Henry Muldrow en zijn Culturele Droomwevers:
Naar SAN, het verleden met een workshop “Hoe verantwoordelijkheid te nemen over de geschiedenis van slavernij en kolonisering?” onder leiding van Nivedita Yohana; daarna een gedicht van Erfan Pourmohammadi over het realiseren van vrijheid in het heden, KO, en beelden van Nour Kayali over wereldburgerschap als hoopvol toekomstperspectief, FA.
Een ritueel lint verbindt de drie luiken met elkaar door een beeldendialoog onder leiding van Heidi Muijen & Maud van Ingen & Robin Stemerding.

Ontmoetingsdag ontwikkelgroep

In jaarlijks wisselende samenstelling ontwikkelt een groep van QFWF-betrokkenen een sociaal relevant thema tot het programma voor de jaarlijkse Ontmoetingsdag.

Update 2023-02