Adinkra

WereldspelenAmor FatiVier WindenAdinkraAW Wind-Streken

Een contemplatief intercultureel gezelschapspel

Adinkra kaart de ethiek en mondeling overgedragen wijsheid in symbolen en spreekwoorden uit Ghana, West-Afrika, aan. De spreekwoorden en symbolen zijn geordend naar de symboliek van de vijf natuurelementen vanuit het culturele perspectief van de Akan.

‘Adinkra’ betekent ‘afscheid nemen’ in deze symbolische taal, die men kan vinden op stoffen, koninklijke emblemen, gouden gewichten, gebouwen, sieraden en regalia.

Akan

De Akan is een overkoepelende culturele groep woonachtig in Ghana, Togo en Côte d’Ivoire, waarvan de Asante-bevolking uit Ghana het grootst is.
De Asante staan bekend om hun sterke visuele en spreekwoordelijke communicatie. Ze hebben een hoge contextcultuur, wat onder andere betekent dat ze (ten opzichte van rechtlijnig spraakgebruik) indirect, via beeldspraak en gezegden communiceren.
De woordvoerder (okyeame) van de traditionele autoriteiten (de Asante-volkshoofden en koningin-moeders) gebruiken Akan-spreekwoorden en Adinkra-symbolen om de boodschappen van deze royals aan de levenden over te brengen.

Adinkra symbolen

 

Klassiek Adinkra symbool — funtumfunafu-denkyemfunafu
Modern Adinkra symbool — nkabom

De okyeame kan bijvoorbeeld gebruik maken van een staf met het Adinkra-symbool nkabon (wat in Twi, de Akan-taal, ‘samenwerking’ betekent) om de boodschap over te brengen dat de chief de plannen van zijn onderdanen zal goedkeuren.

Het bijbehorende spreekwoord bij dit Adinkra-symbool is nea ɔforo dua pa na yεpia no.

Symbolisch betekent dit dat wie moreel op de goede weg is, of met andere woorden de juiste boom beklimt, de hulp van anderen zal ontvangen.

Adinkra is zowel uitdagend als leuk

Het spel Adinkra vergroot je begrip van de ethiek en mondeling overgedragen wijsheden die verborgen liggen in de symbolen.

Adinkra is geschikt voor groepen en teams ten behoeve van een oefening met een indirecte vorm van communicatie en kennismaking met traditionele Afrikaanse wijsheden.

 • Speel Adinkra en leer elkaar op een dieper niveau beter kennen.
 • Maak kennis met een hoge context cultuur en oefen met een indirecte vorm van communicatie.
 • Centraal staan de symbolen en spreekwoorden van de Akan in Ghana
 • Welke spreekwoorden en symbolen komen overeen?
 • Vergroot het inzicht in uw eigen culturele denkpatronen door meer te weten te komen over traditionele Afrikaanse wijsheden, filosofie en ethos.

Geniet van het spel en leer van de wijsheid van de Akan!

Bedrukt Adinkra textiel[1]

“Het is de traditie van de Asante, om bij belangrijke gelegenheden doeken te dragen die versierd zijn met Adinkra-symbolen, vooral bij begrafenissen van familie en vrienden. Daarmee brengen zij een laatste groet aan de overledene”.

Door het spelen van Adinkra ervaar je zowel verschillen als overeenkomsten met de belevingswereld van het Akan-volk, hun Afrikaanse ethiek en hun inheemse wijsheden.

Het doel van het spel is niet om te winnen, maar om interculturele communicatie tot stand te brengen. Het spel vergroot het inzicht in zowel je eigen culturele achtergrond als die van het Akan-volk.

De belangrijkste vragen die de Adinkra-spelspelers moeten beantwoorden zijn:

 • Denk je zoals een Akan-groep of denk je anders?
 • Zo ja, hoe en waarin verschilt je interpretatie van hun spreekwoorden en symbolen met die van de Akan?

ISBN: 9789492127068

 • Adinkra — intercultureel communicatiespel
 • Duur: een dagdeel
 • Aantal deelnemers: 2 tot 20 spelers.
 • Een spel voor jong en oud!
 • Geschikt voor een familiereünie, verenigingen, vriendenclubs, een cultureel teamuitje, teamtraining interculturele verschillen; gastlessen voor studenten, docenten en andere professionals, bestuurders en managers.

Spelmateriaal

Doos met

Spelattributen bij Adinkra — intercultureel communicatiespel
 • 1 Speelwijzer (40 pagina’s)
 • NL en EN versies van 4 kaarten: met inhoud, introductie, spelregels en colofon
 • 20 Ronde-1 kaarten, met klassieke Adinkra symbolen (kleur)
 • 20 Ronde-2 kaarten, met moderne Adinkra symbolen (zwart-wit)
 • 4 Ronde-2 boekjes met 20 invulvellen

Informeer naar mogelijkheden info@questforwisdom.org

Bestellen

Ook te koop bij

 • Boekwinkel Pezzi-Pazzi, Slijkstraat 46, 1381 BA Weesp, t: 0294-769007 
 • Spellenwinkel Subcultures, Oudegracht 183, 3511 NE Utrecht, t: 030-7371007; m: 06-87918571.

Het team achter Adinkra

Adinkra: eerste exemplaar op 11 december 2019

Auteur spelbeschrijving en conceptontwikkeling
Dr. Louise F. Müller m.m.v. Dr. Heidi S.C.A. Muijen

Redactie en grafische vormgeving
Ir. Joke M. Koppius-Odink

De ontwikkeling, vormgeving en productie van ‘Adinkra’ is tot stand gekomen mede dankzij
Peace Amate (moderne Adinkra symbolen), Peggy Appiah, Dr. Kofi Dorvlo, Greg Suffanti, Engr. Richard Okine


De Asante-spreekwoorden zijn afkomstig van het boek ‘Bu Me Bɛ’ van de Britse kinderboekenschrijfster Peggy Appiah (1921-2006). Peggy woonde het grootste deel van haar leven in Kumasi, waar ze duizenden Asante spreekwoorden verzamelde. Ze was de vrouw van de Ghanese politicus Joe Appiah en de moeder van de beroemde Ghanees-Amerikaanse filosoof Kwame Anthony Appiah.

De moderne Adinkra-symbolen werden verzameld door de Ghanese Peace Amate, die haar Master scriptie over deze symbolen schreef.
Zie: Amate, Peace. 2011. Visual representation of selected Akan proverbs in Ghana: Their philosophical and socio-cultural values. MA thesis. Department of General Art Studies, Kwame Nkrumah University of Science and Technology.

Update 2022-05

[1] Bron: Poirier, L., et al. (2014). Ghana Adinkra Symbols. Adinkra Symbols. Math is a Verb: Activities and Lessons from Cultures Around the World. L. Poirier, R. Eglash and B. Babbitt. Reston VA, National Council Teachers of Mathematics Publishers: 61-74., p. 62.