Wereldspelen — Amor Fati — Vier Winden — Adinkra — Quintessence-spel
Spelende wijsheid voor wereldburgers

Amor Fati is een bordspel, waarin je het leven als een reis door een kleurrijk landschap vol symboliek naspeelt en bespiegelt. Onderweg krijg je als reiziger mythische en filosofische wijsheid uit de vier windrichtingen als wegwijzers mee. Hoe de geplukte wijsheden ieders visie op het leven verrijken, delen de spelers steeds met hun reisgezelschap van medespelers, waardoor zij elkanders inzichten verdiepen. Hierdoor stimuleert het spel zowel persoonlijke groei als dat het een oefening biedt voor de levenskunst als wereldburger.

Met behulp van een Speelwijzer kan men als vriendengroep, familie of team de reis over het speelbord ondernemen, met een van de spelers die de rol als gids op zich neemt en de spel- en dialoogronden begeleidt. Ook is het mogelijk onder leiding van een spelbegeleider van de Quest for Wisdom foundation de levenskunst van Amor Fati te beoefenen, waarbij creatieve werkvormen de verkenning van levensthema’s vanuit de beleving verdiepen.
Twee wereldburgers hebben een bijzondere terugblik geschreven, een beeldende en een dichterlijke samenvatting van hun reis door het landschap van levenskunst en levensgeluk.
Bordspel met 7 kaartensets, speelfiguren, ringen, gelukselementen, dobbelsteen, zandloper, tol, quintessence-schelp en een speelwijzer: ISBN: 9789492127167
Duur: al gelang naar zin en mogelijkheden tot negen dagdelen, in een kleine groep van 2 tot 8 spelers.
De spil van de dialoog en de verbeeldingskracht

De kracht van spel ligt in de dynamiek die ontstaat tussen het beschouwen en de beleving door het gooien van de dobbelsteen, het laten draaien van de tol en de verrassing (en het levenslot) op welk symbool men terecht komt. De symboliek op het speelveld doet een appèl op de verbeeldingskracht en de spelopdrachten die oproepen tot afstemming op het morele kompas dragen bij tot een verdiept begrip. Juist het aanboren van al deze bronnen vormt de basis voor een wijze omgang met de vragen die het leven ons stelt!
Elke concentrische kring op het speelveld is gewijd aan een levensthema, uitgedrukt in symbolen, die meervoudige perspectieven op het leven geven. De interculturele betekenis van de symboliek is op de speelkaarten aangeduid met wijsheid uit verhalen, spreuken en visies uit verschillende culturen. Daarmee krijgen spelers vragen en raadselachtige spreuken toegeworpen; vergelijkbaar met koans — paradoxale stellingen of onmogelijke vragen, zoals “Wat is het geluid van één hand?”, die leerlingen meekrijgen van hun boeddhistische leermeester — en met filosofische aporieën (oud-Grieks voor radeloosheid) en raadsels waarop meerdere maar geen afdoende antwoorden te geven zijn. De spelopdrachten en raadselspreuken op de speelkaarten roepen op tot dialoog met zichzelf en uitwisseling met het reisgezelschap.
Op weg naar je bestemming tussen dwang en vrijheid

Het spel staat in het teken van amor fati als het klassieke motto van levenskunst dat letterlijk de liefde voor het levenslot betekent: reis over het speelveld strekt zich uit in het spanningsveld tussen het levenslot als bepaaldheid en de vrijheid om het leven zelf vorm te geven. In het spel ervaren spelers die spanning door het werpen van de dobbelsteen en de oproep om het symbool, dat hen toevalt, zelf te duiden: “Wat betekent het duistere woud voor het thema dat je in het spel onderzoekt?”. Zo oefent men zich in de levenskunst het geworpen zijn in het leven en de verantwoordelijkheid er zelf betekenis aan te geven als het eigen levensontwerp met elkaar te verzoenen: amor fati! Steeds wisselen spelers het reflecteren op het spelformulier af met de dialoog met het reisgezelschap, waarmee de spreuken en interculturele perspectieven op de speelkaarten betekenisvol worden voor de thema’s die de spelers in het spel onderzoeken.
In zeven etappen (spelronden) van buiten naar binnen:

Als speler reis je met je speelfiguur door een landschap van mythisch-filosofische levenskunst, springend van symbool tot symbool (van spelronde tot spelronde). Die speelwijze weerspiegelt het gegeven dat de levensweg een sprongsgewijze ontwikkeling kent, volgens de unieke wijze waarop mensen hun levensmissie verwezenlijken.
- Voorspelronde: Spelers kiezen een speelfiguur met een basissymbool en een levensgrondhouding, zichtbaar in de armen geheven of naar de aarde. Hoe maak je keuzen in het leven? Rationeel wikkend en wegend of gevoelsmatig enintuïtief; handelend in relatie tot anderen of door het toeval mee te laten spelen?
De buitenste kring snijdt het thema eigenheid aan voor het vinden van een goede koers in het (levens)spel. Dit gegeven appelleert aan natuurlijke wijsheid wat in het spel weerspiegeld is als keuze voor één van de natuurlijke elementen: aarde, water, lucht en vuur ― met de bijbehorende basissymbolen oog, hart, spiraal en hand ― én voor één van de polaire levensgrondhoudingen. Beide keuzen samen leiden naar een van de acht startposities in een denkraam met een geluksprincipe, die de wegen in het spel verbinden met de quintessence ofwel het vijfde element.
De oranje kring is de ronde van inter-culturele vorming met zes symbolen van filosofisch gereedschap, zoals de bril en de hamer, die perspectieven op het leven uit verschillende windrichtingen en spanningsvelden tussen natuur en cultuur, tussen mensen en culturen verbeelden. Op een ruilmarkt kun je gelukselementen én culturele visies met elkaar uitwisselen.
- Al reizend door het landschap met de labyrintische levenspaden komt het reisgezelschap aan in de groene kring, gewijd aan de ronde van voor- en tegenspoed met mythische plaatsen uit verschillende windstreken, zoals een vlinder en een herberg. Daaraan zijn dilemma’s gekoppeld en ringen met polaire levensmotieven, die het goede leven verbinden met tragiek.
Daarop volgt de paarse kring van de ronde van beproeving met landschappen waarin disbalans tussen de elementen heerst, zoals in het wilde water en het zompige moeras. Zij dienen als spiegel voor de vraag hoe wijs met een levenscrisis om te gaan.: Hoe sta je zelf op het spel koersend tussen beheersing en overgave?
- In een tussensfeer voordat spelers aankomen in het centrum van het speelbord is de ronde van ontmoeting. Daar huizen mythische wezens en dieren, zoals een slang en een draak, die thuis zijn op de beproevende plaatsen. Hier staat de vraag centraal: Ben je bereid hulp te aanvaarden en deze ‘vreemde wezens’ met hun andere perspectief binnen te laten? Laat je dan door dit wezen meevoeren naar:
- De ronde van bestemming met plaatsen van aankomst rond het mysterieuze centrum, de quintessence, waar wegen en doel samenvallen. Daar kantelt het perspectief….
Spel en boek

In het boek Amor Fati: Spelende wijsheid voor de kosmopolis, geeft Heidi Muijen achtergronden bij het gelijknamige bordspel over de levenskunst als wereldburger en belicht zij de QfWf-filosofie rond het Rad van interculturele levenskunst. Deze full colour uitgave van 499 pagina’s met Engelstalige interculturele reflecties van Greg Suffanti op zijn aquarellen series – samen met het beeldend werk van Agnes Roothaan, die het originele speelbord heeft gemaakt, Louis van Marissing, die de pictogrammen voor het Rad van interculturele levenskunst tekenden, Annelie van Steenbergen, Caroline Young, Nour Kayali, Klaske Rehorst, Josee Tesser, Elin Maljaars, Maya Plas & Mitra Muijen rond de mythisch-filosofische thema’s van Amor Fati – geven aan de lezereen verrassende route van de verbeelding door het boek.
Amor Fati is een coproductie met uitgeverij Garant
NL/EN 2024, ISBN 978-90-441-3970-9
Spelende wijsheid voor de wereldburger
Amor Fati (spel en boek) wil mensen aanspreken met een open blik en een warm hart voor de wereld. Mensen met belangstelling voor wijsheid in tradities én wijsheid die ontstaat in een goed gesprek, ontmoeting en samenspel. Ontmoetingen tussen mensen zorgen ook voor kruisbestuiving tussen hun culturen: een vitale levensader voor de kosmopolis. Dit ideaal van ‘de kosmische stad’ — de ‘polis’ van burgers die over landsgrenzen heen als gemeenschap verbonden zijn — heeft antieke wortels. Het is de stad van en voor mensen, die zich verbonden weten in een groter geheel. Wereldburgers die zich, met de woorden van vrijheidsstrijder Rosa Luxemburg, “in de hele wereld thuis voelen” en zich laten raken door mensentranen én het ‘kleine’ goede en schone. Mensen, die voelen dat we de wijsheid uit culturen wereldwijd nodig hebben voor de vragen van het leven in de wereldstad ― en die met toewijding en liefde voor dit ideaal hun steentje willen bijdragen.

Amor fati geeft uitdrukking aan een premoderne levenshouding om te buigen voor het levenslot. Hoewel die naam op een fatalistische en in het noodlot zwelgende levenshouding lijkt te duiden, beoogt deze oude filosofische kunst veeleer het goede leven als gemeenschap en meesterschap in het leven als individu te versterken: door mild te begroeten wat er op je levenspad komt ― het niet te bestrijden noch toe te eigenen, doch liefdevol en onderzoekend te omarmen en weer los te laten. Dat vraagt van mensen het hart te openen voor het volle leven inclusief de tragiek — de ‘tegenhanger’ die onlosmakelijk is verbonden met levensgeluk, zoals schaduw bij het licht.
Update 2025-02