Boeddhistische en Advaita vedanta perspectieven

Hoofdredactie

De perspectieven van het boeddhisme en de advaita vedanta zijn vormen van levenskunst met levensvisies, verhalen en praktijken, die ‘lucht-wegen’ tot wijsheid helpen te ontwikkelen.

Dat gebeurt door middel van praxis, vormen van op de ademhaling gebaseerde yoga en meditatie, en op basis van inzicht in de samenhang van de mens als microkosmos en de ordening van de macrokosmos. Voor beide Indische tradities geldt dat een weg van inzicht in de oorsprong en essentie van de uiteindelijke (absolute en onbegrensde) werkelijkheid de sleutel tot bevrijding geeft.

De lotusbloem is in geheel Azië een zeer belangrijk symbool. Zowel in het hindoeïsme als boeddhisme is de lotusbloem min of meer heilig te noemen. Elk onderdeel en elk stadium van deze plant heeft een betekenis. De stengel: alle leven komt uit het water voort; het blad: de vruchtbare aarde; de bloem: de moederschoot; bloemknop: de maagdelijkheid; open bloem: de zon; het totaal: symbool van schoonheid, geluk en eeuwigdurende vernieuwing. De troon van de goden is een lotusbloem.

2017-12

Tags: