Sjamanisme, religie, spiritualiteit

0

Lezing – concert

Angela Roothaan en Ji Youn Kang 

9 mei 2019, 20.00 uur in Bennekom
Plaats  Grote zaal van de Ontmoeting, Bennekom
Datum  9 mei 2019
Aanvang 20.00 uur
Kosten  € 9 voor leden en begunstigers, overige bezoekers € 12
Organisatie Vrijzinnigen Bennekom
Aanmelden Loek Treep, tel. 0317-424962, e-mail: treep@upcmail.nl

Sjamanistisch noemen we spirituele praktijken, in verbinding met de natuurlijke leefomgeving en het eigen lichaam, om helende en richtinggevende inzichten voor het leven op te doen. Zo oud als de mensheid, worden ze ook in onze tijd nog beoefend. Traditioneel sjamanistische levenswijzen worden vandaag de dag bedreigd door globalisering en modernisering. Maar ook de ‘grote religies’, met name Christendom en Islam, spelen een rol in het bestrijden van sjamanistische praktijken. Tegelijkertijd zijn nieuwe vormen van sjamanisme opgekomen die in de moderne samenleving hun plek zoeken. In mijn lezing zal ik deze spanningen bespreken en ingaan op de betekenis van sjamanisme als bron van kennis in deze tijd. Hoe verhoudt sjamanisme zich eigenlijk tot religie, zijn er in Christendom en Islam niet ook sjamanistische elementen te vinden? Wordt niet een vorm van spiritualiteit onderdrukt of weggedrukt die onlosmakelijk onderdeel van mens-zijn uitmaakt? In haar lezing zal zij ook eigen ervaringen met het maken van trance-reizen bespreken.

Ji Youn Kang treedt samen op met Angela Roothaan.


Ji Youn Kang

Ji Youn Kang (1977, Zuid Korea) is componist/geluidsartiest. Zij verhuisde naar Nederland in 2006 en studeerde af in sonologie aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sjamanisme is diep verankerd in de Koreaanse cultuur. Voor Ji Youn Kang, die als kind een Westerse muzikale opleiding kreeg, is de sjamanistische rituele muziek niet alleen haar eigen persoonlijke interesse geworden, maar ook een van de meest belangrijke thema’s waarop zij, als componist, haar eigen muzikale taal heeft gebouwd. De meeste van haar muziekstukken zijn gecomponeerd op basis van Koreaanse sjamanistische rituelen. www.jiyounkang.com

Angela Roothaan

werkt als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich steeds meer op interculturele en Afrikaanse filosofie, en op thema’s als natuur, moderniteit, spiritualiteit en sjamanisme. Ze publiceerde boeken over Spinoza, natuur in de ethiek, waarheid, spiritualiteit en geesten in de moderne wereld.

Schrijf een reactie