Storytelling: Adinkra

Adinkra is een contemplatief spel dat zowel uitdagend als leuk is

Het spel vergroot je begrip van de mondelinge wijsheden die verborgen liggen in de symbolen en spreekwoorden van het Akan-volk in West-Afrika.

Akan

De Akan is een overkoepelende Afrikaanse culturele groep, waarvan de Asante-bevolking het meest bekend is. De Asante zijn het meest bekend om hun sterke visuele spreekwoordelijke communicatie; een indirecte vorm van communicatie die hun volkshoofden gebruikten om hun sociaal-politieke macht te vestigen en te behouden.

Adinkra

Met hun spreektaal gevisualiseerd door symbolen, waarvan Adinkra-symbolen het meest bekend zijn, creëren de Asante volkshoofden een mystieke ruimte die hen in staat stelt de boodschappen van spirituele wezens, zoals de voorouders, te vertalen naar de levenden.
De Asante geloven dat de spreekwoordelijke wijsheid van de voorouders het koningshuis helpen te regeren.

Het is niet verbazend dat de Akan-symbolen en spreekwoorden het vaakst voorkomen op koninklijke voorwerpen, zoals de koninklijke staf, goudgewichten, de regalia van de koning, stoffen en staatsemblemen. Daarnaast worden spreekwoorden van de Akan door burgers gebruikt als een coping-strategie om met moeilijke situaties om te gaan.

Het spelen van Adinkra maakt je vertrouwd met een Afrikaanse ethiek en inheemse praktische kennis. Het doel van het spel is niet om te winnen, maar om interculturele communicatie tot stand te brengen.

Denk je zoals het Akan-volk of denk je anders en zo ja, hoe en waarom?

Geniet van het spel en leer van de wijsheid van de Akan!

  • De Asante-spreekwoorden zijn afkomstig van het boek ‘Bu Me Bɛ’ van de Britse kinderboekenschrijfster Peggy Appiah. Peggy Appiah (1921-2006) woonde het grootste deel van haar leven in Kumasi, waar ze duizenden Asante spreekwoorden verzamelde. Ze was de vrouw van de Ghanese politicus Joe Appiah en de moeder van de beroemde filosoof Kwame Appiah.
  • De moderne Adinkra-symbolen werden verzameld door de Ghanese Peace Amate, die haar Master scriptie over deze symbolen schreef. Zie: Amate, Peace. 2011. Visual representation of selected Akan proverbs in Ghana: Their philosophical and socio-cultural values. MA thesis. Department of General Art Studies, Kwame Nkrumah University of Science and Technology.