Adinkra

Adinkra is een contemplatief spel dat zowel uitdagend als leuk is

Het spel vergroot je begrip van de mondelinge wijsheden die verborgen liggen in de symbolen en spreekwoorden van van de culturele Akan-groep in West-Afrika.

Akan

De Akan is een overkoepelende culturele groep woonachtig in Ghana, Togo en Côte d’Ivoire, waarvan de Asante-bevolking uit Ghana het grootst is. De Asante staan bekend om hun sterke visuele spreekwoordelijke communicatie. Dit is een indirecte vorm van communicatie die hun volkshoofden gebruiken om hun sociaal-politieke macht te vestigen en te behouden.

Adinkra symbolen

Met hun spreektaal gevisualiseerd door symbolen, waarvan Adinkra-symbolen het meest bekend zijn, creëren de Asante volkshoofden een mystieke ruimte die hen in staat stelt de boodschappen van spirituele wezens, zoals de voorouders, te vertalen naar de levenden.
De Asante geloven dat de spreekwoordelijke wijsheid van de voorouders het koningshuis helpen effectief te regeren.

Het is dan ook geen toeval dat de Asante-symbolen en spreekwoorden het vaakst voorkomen op koninklijke voorwerpen, zoals de koninklijke staf, goudgewichten, de regalia van de koning, stoffen en staatsemblemen. Daarnaast worden spreekwoorden van de Asante door burgers gebruikt als een coping-strategie om met moeilijke situaties om te gaan.

Het spelen van Adinkra maakt je vertrouwd met een Afrikaanse ethiek en inheemse praktische kennis. Het doel van het spel is niet om te winnen, maar om interculturele communicatie tot stand te brengen en het intercultureel filosofisch begrip van de spelers te vergroten.

Denk je zoals een Akan-groep?
Zo ja, hoe en waarom verschilt je interpretatie van hun spreekwoorden en symbolen met die van de Akan?

Geniet van het spel en leer van de wijsheid van de Akan!

  • De Asante-spreekwoorden zijn afkomstig van het boek ‘Bu Me Bɛ’ van de Britse kinderboekenschrijfster Peggy Appiah (1921-2006). Peggy woonde het grootste deel van haar leven in Kumasi, waar ze duizenden Asante spreekwoorden verzamelde.
    Ze was de vrouw van de Ghanese politicus Joe Appiah en de moeder van de beroemde Ghanees-Amerikaanse filosoof Kwame Anthony Appiah.
  • De moderne Adinkra-symbolen werden verzameld door de Ghanese Peace Amate, die haar Master scriptie over deze symbolen schreef.
    Zie: Amate, Peace. 2011. Visual representation of selected Akan proverbs in Ghana: Their philosophical and socio-cultural values. MA thesis. Department of General Art Studies, Kwame Nkrumah University of Science and Technology.